Category Archives: Office

Cloud Office Web Application – Anywhere, Anytime (with broadband)

Salam,
Saya mulakan perkongsian saya kali ini dengan satu soalan. Siapa yang ada akaun dengan www.live.com atau www.google.com ? Sekiranya anda mempunyai salah satu atau kedua duanya sekali, adakah anda mengetahui bahawa kedua dua pemberi perkhidmatan itu menyediakan "Cloud Office Application" kepada para pelanggan mereka dengan percuma (storan yang terhad tentunya hehe)?
Cloud Office application menyediakan aplikasi Office seperti word processing, spreadsheet, presentation dan lain lain lagi di atas talian. Anda boleh membuat dokumen baru, mengedit, menyimpannya di ruang storan yang disediakan. Selain itu anda juga boleh "download" atau "upload" dokumen. Apa yang anda perlukan hanyalah peralatan yang mempunyai browser dan tentunya sambungan ke internet broadband.

Sedikit perbandingan :

Microsoft SkyDrive

  • Free storage amount: 25 GBs
  • File size limitation: 50 MBs for Word, PowerPoint and OneNote, 2 MB for Excel
  • Sharing options: Can provide permissions to other office live users and / or provide a link for others to view the file.
  • Live collaboration: Not really, but they say it will arrive in the second half of 2010
  • Mobile Access: Windows mobile devices only
  • Version History: Yes
  • File syncing and offline access: Yes, with Office 2010, free Beta version and if you install SkyDrive synced storage you can sync up to 5 GBs of information (this increased on August 27th and the name was changed back to Live Mesh)
  • Full text search: No, it inexplicably brought up hundreds of other documents belonging to others that had the term I searched for though
  • Tie-ins with other services: No non-Microsoft options
  • Unique free features: SkyDrive offers not just the typical document, Excel and presentation software but also includes OneNote, a great program similar to Evernote but in a lot of ways better
  • Available features for a price: Not clear
  • User Interface: 7 (1=bad, 10=good)
  • Overall impressions: 9 (1=bad, 10=good)

Goole Docs

  • Free storage amount: 1 GB
  • File size limitation: Varied, Docs and Spreadsheets 1 MB, Presentations 10 MB, drawings unlimited and imported but not converted files 1 GB
  • Sharing options: Private, Working group or public
  • Live collaboration: Yes, in the documents or in a chat window on the side
  • Mobile Access: Web and 3rd party apps
  • Version History: No
  • File syncing and offline access: Not exactly (see below)
  • Full text search: Yes, also searches within PDFs and can be searched from Gmail
  • Tie-ins with other services: Not from Google’s interface
  • Unique free features: Accepts all file formats, offers free optical character recognition for PDFs and pictures so that text is searchable
  • Available features for a price: More storage, if you purchase more it is added to all of your Google services prices from $5/year for 20 GBs to $256/year for 1 TB
  • User Interface: 7 (1=bad, 10=good)
  • Overall impressions: 9 (1=bad, 10=good)

Macam mana nak guna?
cuma klik Google Docs – http://docs.google.com
atau
klik Microsoft Skydrive – http://office.live.com
Login guna akaun anda dan ikut arahan yang diberikan dan mula menggunakan.
Wasalam

Ahhh sangkut lagi perjalananku …

Pagi tadi aku berjumpa dengan HR manager.  Aku ceritakan masalah yang aku hadapi dalam menggerakan Innovation Management. Tak tahan aku rasakan.  Masalah komunikasi antara aku dengan boss aku memang agak kronik. Dalam masa 6 bulan aku bekerja di bawah dia,  hanya 2 balasan email aku perolehi dari beliau. Dan setiap kali aku sms kepada beliau,  jawapan yang sama aku terima,  “who is this?”  No telefon aku pun tak pernah tersimpan di dalam  contact list  dia.

Dah banyak proposal yang aku utarakan,  semua dia tolak tanpa sebarang alasan yang konkrik.  Dah tak ada jalan lain untuk aku bergerak.  Bermula 1 Mei 2011  hingga 31 Disember 2011,  semua yang aku buat,  langsung tidak ada nilai padanya.  Aku buat semuanya sendiri tanpa sebarang kos tambahan.  Tiada claim yang aku buat tapi,  cara dia layan  aku macam aku nie kasta rendah.

  • Proposal aku untuk mengadakan  brainstorming  produk baru – ditolak
  • Proposal aku untuk menyediakan token kepada sesiapa yang  menghantar idea baru – ditolak
  • Proposal aku untuk mengadakan  sesi perbincangan “idea seeding” dengan vendor – ditolak
  • Proposal aku untuk mengadakan  sesi “breakfast with innovation management” – ditolak

So dalam perbincangan tadi, ada pelbagai kemungkinan yang bakal aku hadapi.

  1. Aku akan dipindahkan ke projek  JPJ
  2. Aku  akan dipindahkan ke unit Internal Audit, well at least itu yang aku minta.
  3. Mungkin aku tetap kena duduk dalam Innovation Management ini.

Apa pun,  aku serahkan kepada Allah swt.  Aku mempunyai Allah swt.  Dia tempat aku mengadu dan  meminta  pertolongan.  Yang dapat aku lakukan adalah bersabar dan terus bersabar.  Dia tahu apa yang terbaik buat aku dan ahli keluargaku.  Segala yang aku lakukan adalah kerana Dia.  Dia yang mencipta langit dan bumi dan segala di antara keduanya  ….

Dari katil Adam,

Letih dan penat. Mungkin itu yang dapat digambarkan. Sepagi habis review slide dengan COO dan sepetang memperbentangkan slide kepada CEO. Alhmdulillah, berdasarkan feedback dari COO, CEO gembira dengan pembentangan dari semua sektor yang ada. Terdapat beberapa perkara penting yang diketengahkan.

Masalah sumber termasuk pembangun aplikasi.
Janji menunjukkan produk pada bulan 7.

Cabaran memang hebat. 1 bulan lebih sahaja masa yang ada.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Produk oh produk ..

Semenjak berakhir proses penyediaan Kertas Cadangan Teknikal, bermulalah proses untuk merancang pembangunan produk khususnya untuk sektor “Immigration”.  Tugasan yang diberikan adalah untuk melihat produk apa yang boleh dikeluarkan, ciri ciri,  rekabentuk, dan sumber yang diperlukan.

Dah lama kedengaran  keperluan untuk membangunkan produk sendiri namun  sehingga kini masih tiada hasilnya lagi.  Bukan senang nak membangunkan produk. Terutama yang boleh dipasarkan ke seluruh dunia.

Ada 2 perkara yang penting yang selalu berbeza bagi setiap sistem.

1. Business Process

2. Rules.

Yang utamanya, produk yang akan dibangunkan menggunapakai Business Process Engine dan Rules Engine agar kedua duannya mudah untuk diubah sekiranya perlu.

Banyak lagi yang perlu difahami sebelum bermula untuk membangunkan produk