Monthly Archives: March 2010

Tip Kekeluargaan: Arus Jalur Lebar, Parental Control Software

Dengan arus jalur lebar yang semakin deras, menerjah ke seluruh pelusuk negara maka semakin mudah capai ke internet. Ramai ibubapa yang melihat kepentingan untuk menyertai perkembangan ini menyediakan kemudahan komputer/laptop untuk anak anak gar mereka dapat manafaat dengan mengakses ke internet.

Minggu lepas saya ke Putrajaya, dan sebagai mana ibu dan bapa lain, adik saya juga menyediakan sebuah laptop untuk membiasakan anak anak dengan teknologi moden serta capaikan ke internet.  Beliau mengadu kepada saya,  kawan anaknya telah melayari laman web yang tidak sepatutnya. Maka apa yang perlu dilakukan.

Maka saya pun cuba mencari perisian yang boleh membantu adik saya agar dapat menyekat dari melayari laman web yang dikelaskan hanya untuk orang dewasa. Dan, menyedihkan, saya tidak bertemu dengan sebarang perisian dari malaysia.  Setelah mencari di laman web google maka saya bertemu dengan perisian K9 Web Protection di alamat : http://www.k9webprotection.com .

Perisian ini perlu dipasang dikomputer dan perlu disetup untuk memastikan keberkesanannya. Saya amat berharap, sekiranya ibu bapa dapat meluarkan masa untuk menyemak komputer anak anak agar dapat kita perhatikan, ke mana dia di alam cyber.

Perisian ini akan menghalang anak anak dari melayari laman web yang dikelaskan sebagai tidak sesuai untuk anak anak. Bukan itu saja, malah aplikasi yang dipasang dikomputer yang mencapai ke laman web tersebut juga akan dihalang. Selain itu,  kita boleh setkan masa melayari internet. Sama ada tempoh masa , atau jadual seminggu.  Pandangan saya,  perisian ini amat berguna.

Oh ya, perisian ini adalah percuma. 🙂

Tip: Semakin Hari Semakin Sayang: – Bercinta dan terus bercinta

Perkahwinan merupakan pintu gerbang kepada satu perjalanan yang cukup berliku dan mencabar serta penuh dengan onak dan duri. Ramai pasangan yang gagal dalam perjalanan tersebut.

Masihkah anda ingat sewaktu mula mula anda bertemu dengan isteri anda? dan kemudian masihkah anda ingat bagaimana anda berkomunikasi dengan kekasih anda tersebut? Surat atau sms?  atau bergayut di telefon?

Apa yang anda rasa semasa dilamun cinta?  Kenapa selepas perkahwinan, segala aktiviti aktiviti semasa bercinta tidak diteruskan?

MALAM AMAL RAUDHATUS SAKINAH (MARS) 2010

Saya menerima email dibawah dari Puan Rosmawati dari Raudhatus Sakinah (RS) untuk mempromosikan aktiviti Malam Amal Raudhatus Sakinah. Sebenarnya, saya secara peribadi menyokong penuh semua aktiviti yang dianjurkan oleh RS. Ramai yang merasa sedih dengan kes pembuangan bayi, dan ramai pula yang sanggup menyelamatkan bayi bayi ini dari pada dibuang namun RS menyediakan ruang bukan sahaja untuk menyelamatkan bayi bayi ini namun ibu bayi tersebut. Ibu ibu muda yang sedang hamil, akan ditempatkan di rumah RS selama 1 tahun. Satu modul khusus digunapakai bagi mendidik ibu ibu ini tentang islam. Seterusnya ibu ibu muda ini akan kembali semula membina hidup baru.

Bagi mereka yang tidak mampu menjaga bayi bayi ini, mereka boleh menyerahkannya kepada keluarga angkat. Proses pengambilan bayi ini sebagai anak angkat mengikut lunas undang undang. Segala dokumen disediakan dengan lengkap malah keluarga angkat akan ditapis dengan teliti bagi memastikan hanya keluarga angkat yang benar benar layak dan mampu sahaja dibenarkan mengambil bayi bayi ini sebagai anak angkat.

Saya dan seluruh warga teratakrindu dengan ini menyokong penuh segala aktiviti yang dianjurkan. Diharapkan sahabat sahabat saya semua dapat sama sama menyokong aktiviti ini.

Assalamualaikum semua!

MALAM AMAL RAUDHATUS SAKINAH (MARS) 2010

kembali lagi!!


OBJEKTIF MARS 2010:

 1. Menjana dana bagi pengurusan & pembangunan Raudhatus Sakinah seluruh Malaysia
 2. Menjalinkan networking dengan pihak-pihak yang disasarkan
 3. Menekankan keperluan amr ma’ruf nahi mungkar dipertingkatkan dalam masyarakat
 4. Menyedarkan tanggungjawab serta menghargai peranan lelaki yang menjadi pelindung kepada maruah wanita


TEMA:

(Lelaki Pelindung Wanita)
-diambil daripada Surah An-Nisa’:34-TARIKH:

2 Mei 2010

TEMPAT:
Shah Alam Convention Center (SACC Convec)


KEHADIRAN KHAS:

YTM Tengku Besar Terengganu, Shariffah Nong Assegaff

Penaung Raudhatus Sakinah

(Bonda kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin)

PENAMPILAN ISTIMEWA:


 • Kumpulan Demascus
 • Xifu & Algebra
 • Persembahan anak-anak remaja

JUALAN MEJA:

Platinum – RM5000/meja

Gold – RM3000/meja

Silver – RM2000/meja

Bronze – RM1000/meja

Untuk tempahan, sila hubungi:

Sekretariat Malam Amal Raudhatus Sakinah (MARS) 2010

03-41073379 atau 03-41089669 atau 03-41053159ABDULLAH OMAR BIN MUHAMAD FUAD
JK Hebahan MARS 2010
Part-time trainer RSM (Kempen ABJZ)


http://ummiroses.blogspot.com
http://www.raudhatussakinah.com

Sehari Bersama Hadith 40

Alhamdulillah, semalam selesai berlangsung majlis sehari bersama Hadith 40 anjuran Al-Ahkam.net dengan ISS. Banyak ilmu yang diperolehi yang dikongsi oleh para panel ustaz. Antara ustaz yang hadir bersama kami ialah Ust Adlan Abd Aziz, Ust Anwar, Ust Jo (Ustaz Pendekar).

Lepas majlis, saya dan rakan rakan menjamu selera di Restoren SABA.

Untuk men”download” rakaman audio, sila ke http://kulliyyah.blogspot.com

Hadis Hari Ini:

Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”

Tip: Semakin Hari Semakin Sayang: – Belaian Untuk Isteri

Belaian Kasih Sayang.

Bahan bahannya:

 1. Sebotol Minyak Aroma theraphy( Kalau boleh jenis “sensual” ).
 2. Sehelai kain batik untuk isteri dan kain pelikat untuk suami
 3. Masa yang panjang
 4. Lokasi yang sunyi ( Dalam bilik tidur, bilik hotel, resort  )
 5. Kerehatan badan dan minda
 6. Pastikan anak anak tiada mengganggu ( Hantar rumah mak / mak mertua, nursery, jiran )

Kaedah:

 1. Suami perlu memakai kain pelikat sementara isteri memakai kain batik.
 2. Isteri meniarap, sementara suami menuang sedikit minyak aroma therapy  pada telapak tangan dan gosok dengan kedua dua tangan.
 3. Tangan yang berminyak diusap pada bahu isteri.
 4. Teruskan mengusap minyak tersebut dari bahu hingga ke hujung kaki.
 5. Tambah minyak sekiranya minyak therapy tidak mencukupi.
 6. Kemudian, terlentangkan isteri dan usap minyak yang lebih pada anggota badan di bahagian depan. Bermula dari leher hingga ke hujung kaki.
 7. Selesai,  berehat seketika dan mandi bersama.
 8. Jangan lupa diselang seli dengan bergurau senda.

Kalau sekiranya para suami tidak mampu nak melakukan aktiviti belaian untuk isteri,  sediakan sedikit duit dan hantarlah isteri anda ke SPA yang berhampiran.

Tip: Semakin Hari Semakin Sayang: – Susah Menjadi Isteri

Susah sangat ke nak menjadi isteri? Susah sangat ke nak jaga suami? Soalan ini seringkali bermain di dalam minda saya. Sering kali juga  saya mendengar keluhan seorang isteri. Begitu banyak yang perlu dilakukan untuk menjaga suami.

Antara tugas tidak rasmi  – Menjaga makan dan minum suami( menyediakan menu, membeli ramuan, memasak dan menghidang), Membasuh pakaian suami, membersihkan rumah (menyapu, mengelap, menghias, membersihkan dll)  dan senarainya berterusan.

Tugas rasmi – Melayang nafsu serakah suami, berhias diri, dan menjaga kesihatan dan kemantapan diri.

Kalau saya nak senaraikan, berhelai helai kertas A4 pun tidak mencukupi. Maka cukuplah apa yang saya senaraikan di atas.  Bagi isteri yang biasa biasa, semua itu merupakan beban yang memenatkan, meletihkan dan   sungguh tertekan dibuatnya. Tapi bagi seorang isteri yang solehah,  semua itu merupakan peluang untuk melakukan amal amal yang soleh.

Saya faham dalam keadaan kehidupan moden, di mana suami dan isteri bekerja, maka bertambah tanggungjawap dan tugasan seorang isteri. Setelah kepenatan di pejabat, sampai ke rumah, senarai tugasan di rumah bermula.

Sedikit tips untuk isteri yang rasa tertekan kerana kerja rumah yang terlalu banyak dan tidak pernah selesai.

1. Lantik Sub Kontraktor sama ada sepenuh masa atau separuh masa. Ini akan memastikan urusan tidak rasmi di rumah dapat diselesaikan secara konsiten dan tidak memerlukan tenaga yang banyak.

2. Pastikan kesihatan anda berada di dalam keadaan tip/top. Kalau perlu ambil makanan tambahan, vitamin, garam mineral, maka ambil cuma jangan melampaui batas. Majun, jamu dan seangkatannya juga amat digalakan. Selain itu berdoa agar dikurniakan kesihatan yang diberkati dan kewarasan akal fikiran.

3. Uruskan masa yang ada dengan sebaik mungkin. Sekiranya anda perlu memasak, maka buat persediaan rapi. Ramuan dan keperluan memasak perlu dipastilkan mencukupi. Buat perancangan seminggu lebih awal. Dan buat sedikit demi sedikit persediaan tersebut.

4. “Bil air”  suami pastikan tidak tertunggak. Kesian pada suami anda.

Tips di atas hanyalah sebagai cabang sahaja. Yang paling penting ialah akarnya. Apa dia akarnya?
قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ

Ayat 162 surah al-An’am yang bermaksud : Katakanlah (wahai Muhammad) “Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidup dan matiku hanya untuk Allah, Tuhan sekelian alam”.

Itulah asas kepada segala galanya. Isteri yang solehah akan menyandarkan segala perbuatan dan perlakuan adalah untuk Allah swt. Hidup dan matinya, solat dan ibadahnya adalah kerana Allah swt.  Maka setiap sesuatu yang dilakukan kepada suaminya adalah mengharapkan keredhaan dan keberkatan dari Allah swt.

Satu kisah yang sering dibicarakan di dalam buku  “Tokoh-tokoh Wanita di Sekitar Rasulullah SAW” (terjemahan dari buku “An-Nisaa’ Haula Ar-Rasuul”) yang disusun oleh Muhammad Ibrahim Salim. Disalin oleh: Hanies Ambarsari.”

Fatimah Az-Zahra’. Dia hidup dalam kesulitan, tetapi mulia dan terhormat. Dia telah menggiling gandum dengan alat penggiling hingg berbekas pada tangannya. Dia mengangkut air dengan qirbah hingga berbekas pada dadanya. Dan dia menyapu rumahnya hingg berdebu bajunya. Ali r.a. telah membantunya dengan melakukan pekerjaan di luar. Dia ber- kata kepada ibunya, Fatimah binti Asad bin Hasyim :”Bantulah pekerjaan puteri Rasulullah SAW di luar dan mengambil air, sedangkan dia akan men- cupimu bekerja di dalam rumah :yaitu membuat adonan tepung, membuat roti dan menggiling gandum.”

Tatkala suaminya, Ali, mengetahui banyak hamba sahaya telah datang kepada Nabi SAW, Ali berkata kepada Fatimah, “Alangkah baiknya bila engkau pergi kepada ayahmu dan meminta pelayan darinya.” Kemudian Fatimah datang kepada Nabi SAW. Maka beliau bertanya kepadanya :”Apa sebabnya engkau datang, wahai anakku ?” Fatimah menjawab :”Aku datang untuk memberi salam kepadamu.” Fatimah merasa malu untuk meminta kepadanya, lalu pulang. Keesokan harinya, Nabi SAW datang kepadanya, lalu bertanya :

“Apakah keperluanmu ?” Fatimah diam.

Ali r.a. lalu berkata :”Aku akan menceritakannya kepada Anda, wahai Rasululllah. Fatimah menggiling gandum dengan alat penggiling hingga melecetkan tangannya dan mengangkut qirbah berisi air hingga berbekas di dadanya. Ketika hamba sahaya datang kepada Anda, aku menyuruhnya agar menemui dan meminta pelayan dari Anda, yang bisa membantunya guna meringankan bebannya.”

Kemudian Nabi SAW bersabda :”Demi Allah, aku tidak akan memberikan pelayan kepada kamu berdua, sementara aku biarkan perut penghuni Shuffah merasakan kelaparan. Aku tidak punya uang untuk nafkah mereka, tetapi aku jual hamba sahaya itu dan uangnya aku gunakan untuk nafkah mereka.”

Maka kedua orang itu pulang. Kemudian Nabi SAW datang kepada mereka ketika keduanya telah memasuki selimutnya. Apabila keduanya menutupi kepala, tampak kaki-kaki mereka, dan apabila menuti kaki, tampak kepala-kepala mereka. Kemudian mereka berdiri. Nabi SAW bersabda :”Tetaplah di tempat tidur kalian. Maukah kuberitahukan kepada kalian yang lebih baik daripada apa yang kalian minta dariku ?” Keduanya menjawab :”Iya.” Nabi SAW bersabda: “Kata-kata yang diajarkan Jibril kepadaku, yaitu hendaklah kalian mengucapkan : Subhanallah setiap selesai shalat 10 kali, Alhamdulillaah 10 kali dan Allahu Akbar 10 kali. Apabila kalian hendak tidur, ucapkan Subhanallah 33 kali, Alhamdulillah 33 kali dan takbir (Allahu akbar) 33 kali.”

Walaupun suami anda tidak seperti Ali, namun suami anda tetap layak menerima layanan yang sama seperti yang diterima oleh Ali r.a. dari Fatimah.