Kenapa saya belum berkahwin lagi satu?

Dah lama saya tidak mengemaskini laman blog saya. Pagi ini, Allah swt memberikan keizinan kepada saya untuk menulis dan berkongsi sedikit pandangan hasil dari pembacaan saya.

Semalam saya telah menerima email dari sahabat saya yang bertanya kepada saya kenapa saya masih lagi tidak berkahwin lagi satu sedangkan saya telah pun mendapat “keizinan” dari isteri saya dan dengan lapang dada saya menangguhkan menjawab persoalan tersebut. Lantas, terlintas dalam fikiran saya untuk mencoretkan apa yang ada dalam minda saya bagi menjawab soalan tersebut.

Bukan saya tidak mahu untuk menambah isteri. Seperti lelaki lain yang normal, keinganan untuk menambah isteri tetap ada dalam diri saya. Namun, isu utama yang “menghalang” saya dari menambah isteri adalah “tiada wanita sama ada anak dara mahupun janda yang memenuhi syarat utama saya iaitu berkhidmat kepada saya dan ahli keluarga saya untuk sama sama beribadah dan mendekati diri kepada Allah swt. ”

Ada yang kata, saya mencari seorang “kuli” atau “hamba abdi” atau “pembantu rumah” dan ada juga yang melemparkan tuduhan yang saya mencari isteri yang akan dimanupulasi, dikikis seluruh harta bendanya, dipersia siakan dan diambil kesempatan ke atas isteri maka jawapan saya di atas pertuduhan tersebut ialah, semoga Allah swt mengampuni anda.

Secara peribadi, apa sahaja yang ada dalam kehidupan saya, sama ada anak anak, harta benda dan isteri isteri sepatutnya mendekatkan saya kepada Allah swt. Bukan menjauhkan saya dari Pencipta saya. Semakin saya menempuhi kehidupan, semakin saya sedar bahawa tiada yang dapat mempertahankan sesuatu perkahwinan selain dari ianya dilandasi dengan peribadatan kepada Allah swt.

Kepada mereka yang berkahwin kerana cinta/harta/pangkat/keturunan, telah anda semak/muhasabah diri anda sama ada anda semakin dekat dengan Allah swt atau anda semakin jauh dari Allah swt. Adakah anda masih lagi asyik masyuk, mabuk cinta dengan isteri anda sehingga anda lalai dari mengingati Allah swt?

Alhamdulillah, sekiranya isteri anda seperti isteri saya masih lagi mengingatkan diri saya tentang peribadatan kepada Allah swt. Masih lagi mengajak suaminya untuk menjadi imam ketika hendak bersolat di saat suaminya sedang asyik leka dengan urusan dunia.

Maka kepada semua wanita yang bergelar isteri, saya kongsikan hasil penulisan yang saya baca di lama blog http://ahlussunnahunpad.wordpress.com/2010/11/25/dua-wanita-yang-terukir-indah-dalam-al-quran-karena-kekokohan-imannya/