Laptop/Komputer sama seperti kereta?

Salam

Tentu ada yang tidak bersetuju sekiranya saya katakan bahawa laptop / komputer anda adalah sama seperti kereta. Mana nak samanya, kereta guna minyak untuk bergerak namun laptop / komputer menggunakan elektrik. Well, tak lama lagi kereta juga akan menggunakan elektrik untuk bergerak .. tapi bukan itu yang nak saya perkatakan.

Apa yang saya maksudkan sebagai sama ialah "preventive maintenance plan". Kalau kereta kita hantar ke service center untuk di "service" maka komputer anda juga perlu di "service".

Anda boleh rujuk artikel di Microsoft at Home untuk mengetahui bagaimana nak membuat sendiri "preventive maintenance plan".

Tanda tanda komputer / laptop perlu di"service" :

1. Anda terasakan komputer anda terlalu slow pada hal memory anda 4GB atau lebih. Processor anda pula lebih dari 2 GHz tapi rasa slow macam "turtle".
2. Laptop / Komputer selalu "hang". Mouse tak bergerak, keyboard juga tidak berfungsi sementara. Lepas tu ok balik ..
3. Hardisk anda mengeluarkan bunyi yang terlalu "bising" macam besi bergesel hehheeh ..

Itu hanya sebahagian dari tanda tanda .. (Yang no 3 tu paling bahaya sebab tanda hardisk dah nak kong)

Ada beberapa tools tambahan yang boleh digunakan untuk komputer anda. Saya menggunakan

1. Disk Defrag – untuk "menyusun" semula hard disk
2. Registry Cleaner dan Registry Defrag untuk Registry

Produk tersebut boleh diperolehi dari http://www.auslogics.com . Untuk Disk Defrag dan Registry cleaner tu free tapi untuk registry defrag kena beli ..

Biasanya setiap computer dari Dell, HP, Sony dan Acer ada program tersendiri untuk tujuan penyelengaraan. Kena buka manual balik untuk menyemak semula.

Wasalam