Siri Blackberry – Google Sync untuk Blackberry

Untuk siri kali ini, saya ingin memperkenalkan Google Sync untuk Blackberry (http://www.google.com/mobile/sync/). Bagi saya yang menggunakan kemudahan yang ada di dalam Google seperti Gmail untuk email dan buku alamat dan  Google Calendar untuk pengurusan masa, aplikasi Google Sync untuk Blackberry memang amat berguna.

Bagi Google Gmail dan Buku Alamat,  Blackberry Internet Service  mempunyai fungsi telah menyeragamkan (sync) email yang dipadamkan dari telefon blackberry dan buku alamat  di telefon Blackberry sementara  Goolge Sync  yang akan menyeragamkan Google Calendar.

Sekiranya anda menggunapakai penyeragaman yang terdapat di dalam BIS ( rujuk gambar di atas), pastikan anda tidak memilih untuk menyeragamkan buku alamat menggunakan Google Sync kerana ini akan mengakibatkan buku alamat anda mempunyai dua kemasukan alamat bagi satu individu (rujuk gambar di bawah).

Untuk maklumat lanjut sila ke http://google.com/support/mobile/bin/topic.py?hl=en&topic=14265

Tip: Semakin Hari Semakin Sayang: – Nasi Ayam oh Nasi Ayam

Gambar Hiasan - Gambar sebenar tidak sempat diambil kerana saya dan adam telah pun menghabiskannya. Tak sempat nak ambil gambar.

Pagi ini, saya memang berniat hendak mengeluarkan peluh. Oleh kerana, tinggal di apartment maka aktiviti seperti mencangkul, bercucuk tanam memang mustahil untuk dilakukan. Maka, ke Taman Metropolitan Keponglah tempat saya mencurahkan peluh. Aktiviti mengeluarkan peluh amat penting. Ianya dapat meredakan tekanan perasaan, kerja dan juga kehidupan. Sambil berlari atau berjalan mengelilingi tasik, dapat juga mengirup udara segar sambil melihat kehijauan tumbuhan dan kebiruan awan berarak di angkasa. Biasanya adam dan isteri tersayang akan bersama saya, tapi pagi tadi,  mereka masih lagi tidur sewaktu saya terjaga. Kesian pula hendak memaksa mereka bersama sama saya. Mungkin lain kali.

Pulang dari taman tasik,  saya teringat, semalam isteri tersayang ada menyatakan bahawa hari ini, beliau ingin masak nasi ayam. Maklumlah, adam agak sukar untuk makan nasi putih berlauk. Terpaksa memaksa atau memberikan alternatif lain seperti susu khas untuk mengisi perut apabila adam gagal dipaksa menjamah makanan.  Kami hanya mengetahui yang adam suka makan nasi berempah semasa kami makan di retoren arab. Sepinggan nasi arab habis dimakan oleh saya dan adam. Kemudian kami cuba sekali lagi dan memang terbukti  adam suka makan nasi berempah. Lantas, saya pun terus menghubungi isteri tersayang.  Bertanya apa bahan yang perlu dibeli untuk memasak nasi ayam.  Maka senarai yang saya perolehi ialah,  ayam seekor, Bawang, Halia dan  Daun Sup.

Terpinga pinga saya seketika. Itu saja ke bahan nak buat nasi ayam.  Mungkin tidak.  Oleh kerana Blackberry Storm saya boleh mengakses internet maka saya pun bertanya Google. “Resipi Nasi Ayam”. Satu muka penuh dengan url untuk resipi Nasi Ayam.  Semestinya salah satu link yang diberi adalah http://resepi.mesra.net/. Maka saya pun merujuk senarai bahan yang diperlukan. Isk lebih banyak dari apa yang tersenarai.  Berbekal senarai baru, maka saya pun menuju ke pasar dengan penuh yakin.

Ayam, saya beli dari penjual ayam yang kebetulan juga merupakan jiran saya diblok yang sama cuma berbeza tingkat saja. Ini memberikan penjual tersebut kelebihan kerana bagi saya, perlu utamakan jiran dalam beberapa perkara. Dalam perjalanan pulang, saya singgah di gerai roti canai. 5 keping roti canai untuk sarapan pagi.

Sampai di rumah, saya di sambut oleh adam. Anak kesayangan saya. Seronok apabila dapat melihat ayahnya pulang.  Yang paling best, apabila isteri tersenyum melihat saya membelikan bahan bahan yang diperlukan untuk masak nasi ayam. Lebih dari apa yang telah disenaraikan.  Satu pelukan mesra dari isteri saya terima.

Sepanjang pagi,  saya membantu isteri mengupas dan memayang bawang. Kerja biasa yang lelaki suka buat.  Selebihnya, serahkan kepada yang pakar. Setelah selesai, (malas)  hehe saya pun “temankan” adam melayan apa yang dihidangkan di kaca televisyen.  Sambil melipat selonggok baju di atas sofa.

Waktu yang paling seronok apabila Nasi Ayam telah pun sedia untuk dimakan.  Tak sempat baca doa makan, saya dan adam terus saja  menjamah Nasi Ayam. Enak dan sedap. Banyak juga saya dan adam makan.

Pengajaran:

Perkahwinan adalah satu perkongsian. Perkongsian tanggungjawab. Saling bantu membantu. Menolong antara satu sama lain. Asas kepada perkahwinan saya adalah untuk melakukan amal amal yang soleh sebanyak yang mungkin dan mengharapkan agar Allah swt memberikan yang terbaik dan dipermudahkan segala urusan. Cinta tanpa syarat,  menurut Ustaz Hasrizal (SaifulIslam.com). Itu yang saya cuba serapkan dalam diri. Melakukan amal tanpa mengharapkan pulangan dari pasangan.  Dalam keadaan isteri yang masih lagi diuji dengan kesakitan,  tak tergamak saya nak mengambil beliau di rumah, kemudian ke pasar untuk membeli bahan bahan yang diperlukan untuk memasak nasi ayam. Tidak salah kita melakukan sedikit usaha, untuk membantu meringankan urusan orang yang kita sayangi.  Kita mungkin tidak dapat membantu lebih dari apa yang mampu kita bantu tapi percayalah kita tetap boleh membantu dalam perkara lain.

Saya tidak pandai untuk memasak nasi ayam, tapi ketika isteri saya bertungkus lumus di dapur menyediakan nasi ayam, saya cuba membantu dengan cara iaitu dengan melipat baju.  Sekurang kurangnya apa yang dilakukan adalah amal amal soleh dengan harapan diterima oleh Allah swt. Amin.

Kenapa Blackberry?

Dah setahun lebih saya menggunakan telefon Blackberry. Bermula dengan Bold dan sekarang ni Storm. Ada rakan rakan yang bertanya saya, kenapa guna telefon Blackberry? Dan macam mana nak beli telefon Blackberry?

Telefon Blackberry tidak sama seperti telefon keluaran Nokia, HTC, Motorola dan Sony Ericsson. Ini kerana,  Telefon Blackberry hanya boleh dibeli dari Operator Telefon Mudah Alih seperti Celcom, Maxis dan Digi sahaja. Dan biasanya ianya terikat dengan kontrak.  Selain itu, telefon Blackberry juga perlu bersambung (connected) dengan Pelayan Blackberry sama ada Blackberry  Enterprise Server (BES) mahupun Blackberry Internet Services(BIS).

Untuk pengguna korporat, biasanya telefon Blackberry akan bersambung dengan BES yang dibeli dan dipasang di dalam pelayan syarikat  manakala bagi pengguna biasa, akan bersambung dengan BIS yang telah disediakan di Operator Telefon Mudah Alih.

Apabila telefon Blackberry  bersambung dengan BES atau BIS,  email akan dihantar (PUSH)  ke telefon Blackberry anda dalam masa nyata. Anda akan mendapat email sama seperti sms/mms.  Oleh kerana itu, syarikat Operator Telefon Mudah Alih akan mengenakan yuran penggunaan BIS. Jumlah harga yuran bergantung kepada syarikat Operator tersebut.

Contoh Pakej yang ditawarkan oleh Celcom :

http://www.celcom.com.my/biz/bd-mobile-email-devices-bbstorm2.html

Selain itu, terdapat  aplikasi lain yang boleh dipasang di dalam telefon Blackberry. Insya Allah, saya akan berkongsi berkenaan dengan aplikasi lain dalam siri yang lain.

Motivasi Diri – Dengar

Pagi ini seperti biasa, saya akan ke kedai makan untuk membeli sarapan pagi buat bonda tersayang. Biasanya saya akan sampai di kedai tersebut pukul 7.15 pagi setelah menyuntik insulin pada bonda bersama sama saya tentunya adam. Semalam, saya hanya membeli sebungkus Bihun Goreng berharga Rm1.50. Oleh kerana tiada duit kecil maka saya bagi RM2.00. Oleh kerana memang hampir setiap pagi saya akan ke kedai tersebut maka dengan bersangka baik, maka saya tinggalkan 50 sen baki untuk dibawa ke hari ini.

Pagi ini, pagi jumaat.  Boss kedai tersebut datang awal pagi. Biasanya saya membeli dari pekerja kedai makan sahaja. Kali ini saya membeli 2 bungkus Kue Tiew Goreng dan sebungkus Bihun Goreng serta sebungkus paru goreng bercili. Jumlah keseluruhan RM6.50. Ketika harga dimaklumkan kepada saya, pekerja kedai memaklumkan kepada bossnya bahawa semalam ada baki 50 sen.  Saya tak tahu apa yang boss kedai tersebut dengar tapi dari RM6.50 menjadi RM7.00

Dengan muka yang agak terkejut,  saya membayar RM7.00 lantas berlalu dengan muka selamba. Dalam hati saya,  dia nak dengar apa yang dia nak dengar yang sepatutnya, dia dengar apa yang pekerjanya beritahu.  Walaubagaimana pun saya tidaklah menuntut 50 sen tersebut. Dalam hati saya, nasib baik malam tadi malam jumaat.  Maka ikhlas hati menghalalkan apa yang terlebih.

Kemaskini Terkini – Ujian untuk Isteri

Dah lama saya tak update blog saya. Bukan kerana malas, tapi kerana rasa kesuntukkan masa. Fikiran agak bercelaru. Sekiranya anda mengikuti kemaskini yang saya buat melalui twitter dan facebook, anda dapati saya lebih banyak menumpukan kepada isteri saya.

Ada yang bertanya, kenapa dengan isteri saya. Sebelum ini, isteri saya mengadu, yang pinggangnya sakit. Dan keadaan semakin teruk setiap hari. Bermula dengan bertemu dengan doktor biasa, hingga ke Pengamal Perubatan Islam, Pengamal Perubatan Tradisional dan akhirnya minggu lepas hari Rabu dan Khamis,  pakar perubatan bahagian saraf mengesahkan yang isteri saya menghadapi masalah saraf. 2 sekmen tulang belakang menekan saraf menyebabkan isteri saya merasa kebas sebelah bahagian badan.

Begitulah ujian yang melanda isteri saya. Bukan mudah hendak menghadapinya namun perlu dilalui dengan penuh ketabahan.  Pelbagai pandangan dan pendapat diperolehi dari rakan rakan isteri saya melalui facebook dan kadang kadang ianya mempengaruhi pandangan dan pendirian isteri saya. Apa pun, 2 pilihan rawatan telah dicadangkan. Sama ada rawat menggunakan ubat atau melalui pembedahan. Kini isteri saya sedang menerima rawatan ubat. Masa yang di tetapkan selama 8 hingga 12 minggu. Sehingga detik itu, kesabaran dan doa perlu dipanjatkan kepada yang Maha Esa.

Sementara itu usaha alternative tetap dilakukan. Hujung minggu, saya bawa isteri bertemu dengan pengamal perubatan Homeophaty di Bandar Baru Bangi. Kita seiringkan rawatan.

Ini bukan kali pertama kami diuji dengan masalah kesihatan. Beberapa tahun lepas sebelum kehadiran adam harith, isteri saya melakukan pembedahan untuk membuang appendix.

Bagi mereka yang pernah merasa bagaimananya saat dan ketikaisteri sakit, akan memahami keadaan saya. Serabut, risau dan runsing namun saya tetap sedar bahawa ini ujian untuk kami semua. Apa yang kami perlukan ialah doa dan doa. Ribuan terima kasih di atas doa anda.

TeratakRindu.Net Diceroboh

Semalam,  saya baru sedar yang server http://teratakrindu.net telah diceroboh. Akibatnya,  blog ayah adam (http://serambi.teratakrindu.net ), Blog Ibu adam (http://ummiadam.teratakrindu.net ) dan blog adam (http://adamharith.teratakrindu.net ) tidak dapat diakses. Habis semua fail index.*  telah diubah kepada fail di bawah.

Setelah melaporkan kepada pihak pembekal,  pagi ini semuanya pulih seperti biasa. Terima kasih pada pihak BaitulBytes yang memperbaiki keadaan.

Blood Pressure terus meningkat.

Entah bila kali terakhir saya berjogging dan berehat ditepi tasik mahupun di tepi laut. Masa begitu cepat berlalu dan kini dah pun masuk ke bulan Febuari 2010. Badan dah memberikan tanda tanda agar diri ini berubah. Diet dan kurangkan berat badan serta ambil makanan berkhasiat.

Sepanjang bulan januari sibuk dengan tender IMM dan Aktiviti Business Plan, kini masa untuk sibukkan diri dengan aktiviti product management. Semalam ketika doktor memeriksa tekanan darah, 140/120  .. dahsyat sungguh bacaan tersebut. Punca, tentunya stress dan makan nasi arab. Nampaknya kena kurangkan makan dan lebihkan aktiviti senaman.

Mimos iDola v2 vs Apple iPad – Nilai sendiri.

Pada 26 January 2010 – MIMOS melancarkan iDola v2 dan pada 28 January 2010, Apple melancarkan iPad.  Saya cuba mencari maklumat lanjut tentang iDola  namun gagal menemui maklumat tentang spesifikasi iDola v2. Yang saya temui hanya keratan akbar.  Saya ada lampirkan keratan akbar tersebut di bawah.

Tuesday January 26, 2010

New version of iDola portable PC unveiled

INFORMATION IN A SINGLE CLICK:Information, Communications, Culture and Arts Ministry officer Farawahida Kamarudin showing off the homegrown iDola portable PC. — Bernama

KUALA LUMPUR: The newest version of the homegrown iDola portable PC, developed by Mimos Bhd, brings information from the Internet directly to the user with just a single click, said Science, Technology and Innovation Minister Datuk Dr Maximus Ongkili.

He said the intelligent Service Delivery Platform netbook spares users from having to use search engines as is normally required in conventional notebooks and netbook computers.

“The new innovation has given rise to the best local netbook and the ideal device for the roll out of the national broadband initiative,” he told a media briefing at theInformation, Communications, Culture and Arts Ministry here.

Also present was Information, Communications, Culture and Arts Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Ongkili said the iDola is equipped with the second version of the Mimos-developed Jemapoh software, which can also be deployed in desktops, notebooks and mobile phones.

“iDola has full-fledged PC features, 1GB RAM (upgradable to 2GB), 802.11 b/g/n WLAN and Bluetooth connectivity, as well as IPv6 enhanced multicasting technology.

“Content is categorised based on icons, providing faster access to iDola’s multilingual content in three clicks,” Ongkili said.

He said the computer will help make broadband a utility and increase domestic broadband adoption.

“It will also enable the Government to deliver its e-services directly to the public. As such, it will enhance interaction between the Government and the people,” he said.

Ongkili said the product is still new and the ministry has yet to fix a specific price for it. But if the orders exceed 1,000 units, the price could be as low as RM900 a unit.

Second try

Rais said he will be asking Ongkili to brief the Cabinet on the advantages of the iDola v2 because the previous version did not meet the specifications required.

“This iDola v2 is more sosphistciated and attractive, and is something that can be considered by the Government,” he said, adding that he will update Prime Minister Seri Najib Tun Razak on the product before it is showcased at the Pekan Digital Exposition in Pahang this month.

Rais said he will also hold discussions with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (SKMM) on how best to promote the product to the public.

“Mimos and SKMM can plan how best to market this model because we are confident it can open a new chapter on computer use among Malaysians,” he said.

He said the model will also help realise the Government’s goal of seeing schoolchidren and kampung committee members equipped with computers. — Bernama

http://star-techcentral.com/tech/story.asp?file=/2010/1/26/technology/20100126102306&sec=technology

Published: Thursday January 28, 2010 MYT 9:56:00 AM
Updated: Thursday January 28, 2010 MYT 3:31:44 PM

Apple shows off the iPad at last

UNVEILED: Jobs showing off the new iPad during an Apple event in San Francisco yesterday. — AP

By CHONG JINN XIUNGintech@thestar.com.my

PETALING JAYA: After weeks of speculation and anticipation by consumers and industry pundits, the worldwide wait ended when Apple chief executive Steve Jobs finally unveiled the iPad tablet computer in San Francisco yesterday.

The iPad is all that everyone has been anticipating it to be — a large-form tablet that is only 0.5in thick and weighs just 680g.

It features a big 9.7in LED backlit display (1,024 x 768-pixels) with multitouch capabilities and has a built-in accelerometer that allows the device to adjust the screen orientation either in portrait or landscape mode depending how the device is held.

The device runs on a custom 1GHz Apple A4 processor chip that handles both processing and graphics performance. It is also fully network capable with 802.11n WiFi and 3G connectivity.

It will ship with 16GB, 32GB or 64GB of Flash memory. Apple claims the device has up to 10 hours of battery life and that it can sit for a month on standby without needing a charge.

Interestingly the iPad syncs with a Mac or PC over the same 30-pin sync cable that the iPhone uses, so it can sync all your photos, music, videos and applications in the same manner.

Apple also said that all applications and files from the App Store, iTunes store and the newly announced iBookstore will automatically sync to a user’s iTunes library.

BRAND NEW: The much anticipated Apple iPad. — AP

The iPad doesn’t completely overhaul the iPhone’s touch-driven interface. It is still very much a touch-driven experience so just about anyone who’s used an iPhone will immediately be familiar with the iPad’s interface.

The works

Like a Swiss army knife, the device has a long list of functions that include web surfing, gaming, and reading e-books.

Confident in its web surfing capabilities, Jobs said web browsing on the iPad is like holding the Internet in the palm of your hands.

Users can browse entire webpages using Apple’s Safari browser on the iPad and employ the same finger gestures used on the iPhone to scroll up and down, or flick pictures and pages.

SIMILAR: The iPad has the same touchscreen driven interface as the iPhone. — AP

Leveraging on Apple’s large collection of existing applications, the iPad can readily run any native iPhone application from the App Store. The iPad can run them either in their native resolution of 320 x 480-pixels or scale up them up to fit the entire screen.

Apple had several developers to showcase their applications during its press event in San Francisco with Electronic Arts showing off an iPad-optimised Need for Speed: Shift car racing game.

Initial impressions show a rather smooth-running game with high-resolution graphics. Driving the cars in the game is by both touch and motion controls.

Other applications announced for the iPad include a new version ofiWorks featuring Pages, Keynote and Numbers that allow users to create text documents, presentations and spreadsheets.

The three applications will be available separately through the App Store for US$9.99 (RM34) each.

March date

Giving the Amazon Kindle a run for its money, the iPad also functions as an e-book reader, courtesy of Apple’s new iBooks application. The iPad will use Apple’s new iBookstore that will feature books from major and independent publishers.

The iPad comes in two versions — one with WiFi and the other with both WiFi and 3G.

It will go on sale in late March, with prices starting at US$499 (RM1,697) for WiFi-only models and up to US$829 (RM2,818) for the WiFi- and 3G-enabled 64GB model.

There was no announcement at the San Francisco event about when the iPad will be available in Malaysia.

++++ www.apple.com/ipad/

Source : http://star-techcentral.com/tech/story.asp?file=/2010/1/28/technology/20100128095723&sec=technology

Setelah membaca kedua dua keratan akbar tersebut,  sekiranya saya bertanya kepada para pembaca, yang mana anda sanggup beli? Rasanya saya tahu pilihan anda. Kenapa? Mungkin pihak MIMOS  perlu bertanya anda secara peribadi.

Produk oh produk ..

Semenjak berakhir proses penyediaan Kertas Cadangan Teknikal, bermulalah proses untuk merancang pembangunan produk khususnya untuk sektor “Immigration”.  Tugasan yang diberikan adalah untuk melihat produk apa yang boleh dikeluarkan, ciri ciri,  rekabentuk, dan sumber yang diperlukan.

Dah lama kedengaran  keperluan untuk membangunkan produk sendiri namun  sehingga kini masih tiada hasilnya lagi.  Bukan senang nak membangunkan produk. Terutama yang boleh dipasarkan ke seluruh dunia.

Ada 2 perkara yang penting yang selalu berbeza bagi setiap sistem.

1. Business Process

2. Rules.

Yang utamanya, produk yang akan dibangunkan menggunapakai Business Process Engine dan Rules Engine agar kedua duannya mudah untuk diubah sekiranya perlu.

Banyak lagi yang perlu difahami sebelum bermula untuk membangunkan produk

Selesai Proposal

Setelah 2 minggu bertungkus lumus menyelesaikan proposal untuk IMM, kemarin (hari Selasa, pukul 2.00 pagi ) selesai mencetak dan menyusun di dalam fail proposal tersebut. Usaha yang dicurahkan seiring dengan doa mengharapkan agar Allah swt memudahkan segala urusan.  2 hari diperuntukan untuk bercuti. Kalau ikut jadual, khamis dan Jumaat sesi business planing di Dorsett Hotel Subang Jaya.