Siri 4: Window 8 – display driver

Oleh kerana sony “lock” display driver, maka terpaksa menggunakan display driver untuk win 7 pro 64bit. Akibatnya, macam seperti dalam gambar. Sehingga ke hari ini, display driver sahaja yang agak bermasalah. Yang lain cantik ….

Posted from WordPress for BlackBerry.

Siri 3: Windows 8 tips – Windows key shortcuts

Windows key shortcuts

Win : switch between the Start screen and the last-running Windows 8 app
Win + C : displays the Charms: the Settings, Devices, Share and Search options
Win + D : launches the desktop
Win + E : launches Explorer
Win + F : opens the File Search pane
Win + H : opens the Share pane
Win + I : opens Settings
Win + K : opens the Devices pane
Win + L : locks your PC
Win + M : minimises the current Explorer or Internet Explorer window (works in the full-screen IE, too)
Win + O : toggles device orientation lock on and off
Win + P : switch your display to a second display or projector
Win + Q : open the App Search pane
Win + R : opens the Run box
Win + U : open the Ease of Access Centre
Win + V : cycle through toasts (notifications)
Win + W : search your system settings (type POWER for links to all power-related options, say)
Win + X : displays a text menu of useful Windows tools and applets
Win + Z : displays the right-click context menu when in a full-screen app
Win + + : launch Magnifier and zoom in
Win + – : zoom out
Win + , : Aero peek at the desktop
Win + Enter : launch Narrator
Win + PgUp : move the current screen to the left-hand monitor
Win + PgDn : move the current screen to the right-hand monitor
Win + PrtSc : capture the current screen and save it to your Pictures folder
Win + Tab : switch between running apps

SIRI 2: Masalah bermula setelah menaik taraf ke Windows 8

Masalah Bateri.

Pemasangan Windows 8 berjalan dengan begitu lancer namun setelah dihidupkan semula, satu pesanan dipaparkan

“Battery is either not compatible with the laptop or isn’t charged, click ok to put into hibernation and remove battery”

Pada mulanya saya ikut apa yang disarankan tapi pop up tu tetap keluar. Bila tekan kunci “esc” popo up tersebut hilang namun muncul kembali.

Maka, saya pun meng”google” dan terjumpa penyelesaian dibawah:

  • Press the keys “Ctrl+Shift+Esc “from your keypad and hold to open up the task manager.
  • Click on ‘More details’.
  • Select the ISBMgs.exe and click ‘End Task’.

Masalah pop up selesai seketika namun bila restart, keluar balik.

Saya lalukan kembali langkah di atas dan mula ekplorasi saya dan saya dapati terdapat beberpaa perkara yang tidak berfungsi. Antaranya:

  • Memory Stick tidak kelihatan

 

Ketika itu saya mula merasakan bahawa Laptop saya mungkin tidak serasi dengan Windows 8, lantas saya ke web site sony untuk membuat sedikit rujukan.

http://www.sony-asia.com/microsite/vaio/support/GetWindows8/GetWindows8_EN.html

 

Setelah saya masukkan model – VPCZ116GG

 

Sorry! The VAIO model you selected does not support the Windows 8 upgrade.

Nampaknya model laptop saya tidak disokong untuk dinaik taraf ke Windows 8. Ini bermakna, saya perlu mengambil risiko dan menanggungnya sendiri sekiranya sesuatu berlaku. Macam nak menangis rasanya.

Ok, saya nekad untuk meneruskan proses menaik taraf ke windows 8. Untuk kembali ke Windows 7, memang mudah tapi saya rasa sekiranya saya kembali ke Windows 7 maka itu tandanya saya berputus asa.

Maka saya mula merancang kembali bagaimana nak menyelesaikan masalah bateri dan juga masalah lain.

Langkah-langkah yang telah saya lakukan:

 

  • Langkah 2: Melakukan “Refresh your PC without affecting your files”. Ini akan “membuang” semua aplikasi dari laptop saya tanpa menjejaskan fail data saya.

 

Semua aplikasi yang telah saya pasang, telah di”buang”. Kebanyakan aplikasi tersebut boleh dipasang semula kerana saya masih menyimpan fail pemasangan.

  • Langkah 3: Mengemaskini dan memasang “driver” yang telah saya muat turun.

    Selepas, beberapa jam berlalu, maka di bawah saya senaraikan apa yang berfungsi dan apa yang tidak berfungsi.

Driver Versi Saiz Fail Status Pemasangan
Chipset Driver 9.1.1.1020 2.34 MB Berjaya dipasang
NVIDIA Graphics Driver 8.16.11.8849 120.45 MB Berjaya dipasang

NVIDIA ada mengeluarkan driver untuk windows 8 tetapi pemasangan tidak berjaya kerana “lock” oleh sony.

Audio Driver 6.0.1.6015 54.53 MB Berjaya dipasang
Intel Ethernet Driver 11.5.4.0 0.70 MB Berjaya dipasang
Memory Stick Driver 6.13.2.11 0.36 MB Berjaya dipasang
SD Card Driver 6.13.2.7 0.27 MB Berjaya dipasang
Synaptics Pointing Driver 14.0.16 27.25 MB Berjaya dipasang
SFEP Driver 8.0.1.1 0.26 MB Berjaya dipasang
Bluetooth Driver 6.2.1.500 32.04 MB Menggunapakai apa yang dicadangkan oleh Windows 8
Intel ME Driver 6.0.0.1179 6.02 MB Berjaya dipasang
Intel Wireless LAN Driver 13.0.0.107 40.29 MB Tidak dapat di pasang – Muat turun “driver” dari laman web intel – http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=22005&lang=eng&OSVersion=Windows%208%2C%2064-bit*
IPS Driver 1.0.1.1002 2.85 MB Berjaya dipasang
TPM Infineon 3.60.2071.1 21.41 MB Tidak dipasang kerana priority rendah

Senarai Aplikasi dan Uitiliti dari Sony

Nama Aplikasi Versi Saiz Fail Status pemasangan
Setting Utility Series 5.1.0.13070 8.39 MB Berjaya dipasang
Sony Shared Library 5.5.0.10160 1.40 MB Berjaya dipasang
VAIO Event Service 5.1.0.12290 5.64 MB Berjaya dipasang
VAIO Control Center 4.1.0.10160 3.24 MB Berjaya dipasang
Battery Checker 4.1.0.08270 2.32 MB Tidak dipasang
VAIO Location Utility .1.00.06060 1.28 MB Berjaya dipasang
VAIO Power Management 5.0.0.12280 10.52 MB Berjaya dipasang
VAIO Smart Network 3.1.0.11250 5.29 MB Berjaya dipasang
VAIO Update 5.0.0.10300 12.07 MB Berjaya dipasang
Protector Suite QL 5.9.2.5974 33.93 MB Tidak serasi

 

Senarai kemaskini

VAIO Platform Update version 1.1.0 1.1.0 Berjaya dipasang
VAIO Care Update version 6.4.2.11150 6.4.2.11150 Berjaya dipasang
VAIO Power Management Update version 5.1.1.06180 5.1.1.06180 Tidak dipasang

Alhamdulillah, selesai memasang dan mengemaskini semua yang diperlukan. Dibawah disenaraikan fungsi yang tidak berfungsi:

  • Penukaran kad grafik secara automatic – (NVIDIA GeForce GT 330M – Performance/Intel Graphic Media Accelerator HD – Stamina). Penukaran boleh dilakukan secara manual.
  • Fingerprint
  • VAIO Power Management

Ok. Saya dengan ini mengesahkan bahawa windows 8 saya agak stabil.

Start

Desktop

 

Aktiviti seterusnya ialah memasang perisian atau aplikasi yang saya perlukan.

Berakhir siri ke 2.

Sekiranya anda mempunyai laptop yang sama model dan ingin menaik taraf ke windows 8, saya tidak bertanggungjawab sekiranya sesuatu yang buruk berlaku. Cara paling paling baik ianya dengan membeli laptop/table baru dengan windows 8.
Sumber rujukan :

Resolving the problem with your Sony Vaio Battery http://windows7vswindows8.com/resolving-the-problem-with-your-sony-vaio-battery/

SIRI 1: Pengalaman memasang Windows 8 pada Laptop Sony VAIO model VPCZ116GG

Microsoft telah melancarkan Window 8 pada 26 Oktober 2012 diperingkat antarabangsa dan akan melancarkannya di Malaysia pada 29 Oktober 2012. Semenjak dilancarkan, saya telah membeli versi elektronik yang berharga USD39.90. Saya telah memuat turun satu perisian dari Microsoft – Windows 8 Upgrade Assistant di – http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/upgrade-to-windows-8

Selesai menjalankan aplikasi tersebut, satu laporan dikeluarkan dimana ianya mempaparkan senarai perisian / aplikasi yang terpasang di komputer saya. Setelah menyemak senarai tersebut dengan teliti, saya terpaksa mengorbankan beberapa perisan yang tidak serasi dengan Window 8.

Contoh seperti di bawah:

Perisian lain yang terpasang dikomputer, di”kata”kan serasi dengan Windows 8.

Maka melalui web site http://windows.microsoft.com/en-US/windows/buy?ocid=GA8_O_WOL_DIS_ShopHP_FPP_Light , saya melakkukan pembelian secara online.

Selesai pembelian maka tiba masanya untuk pemasangan. Terdapat 3 pilihan yang diberikan kepada saya setelah selesai memuat turun fail pemasangan.

Dengan yakin dan sedikit riak ( Saya memohon keampunan dari Allh swt ), saya memilih untuk terus memasang.

Ok, saya tidak mahu bercerita tentang pemasangan kerana ianya memang mudah. Berikut adalah screenshot semasa process pemasangan

*
*
*
*

Sampai di screen di bawah saya memilih untuk mengekalkan “Windows Setting, Personal Files dan Apps”.

*

Saya memilih untuk “Install Now”

*

Saya membuang segala aplikasi yang yang tidak serasi dengan windows 8

*

Setelah melalui beberapa screen lagi, maka akhirnya saya berjaya memasang Windows 8 pada laptop SONY VAIO model VPCZ116GG

 

Ok cukup buat masa ini. Selepas ini saya akan kongsi kepayahan dan kesukaran yang saya hadapi. Pemasangan memang mudah tetapi proses untuk penyesuaian sistem yang agak mencabar. Untuk pengetahuan pembaca, keseronokan saya berjaya memasang windows 8 hanya bertahan beberapa minit sahaja kerana selepas itu, Windows 8 saya “shutdown” sendiri. Mungkin sebab riak kot .. ?

*Sebahagian gambar pemasangan saya perolehi dari pelbagai sumber lain. Tak sempat nak ambil screenshot. Terlalu teruja kot.

Sibuk oh sibuk

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hampir 10 bulan saya tidak mengemaskini laman blog sama ada blog saya sendiri atau blog Adam Harith. Terlibat dengan projek kerajaan sebagai Business Analyst dan juga sebagai System Development Manager menyebabkan hampir 9 hingga 10 jam dari usia saya setiap hari ditumpukan kepada menjalankan amanah yang diberikan.

Dari bulan Januari 2012, sepatutnya berakhir bulan Jun 2012 tetapi atas beberapa masalah teknikal maka dipanjangkan ke Disember 2012.

Banyak perkara yang saya pelajari dari projek kali ini. Insya Allah, akan saya kongsikan dalam blog saya ini. Mungkin setelah selesai projek ini.

Badan dah letih. Minda dah kering rasanya, semangat semakin hari semakin luntur …. Mengah dirasai ….

Sehingga tiba saat lain. Saya sign off dulu.

Wasalam

Posted from WordPress for BlackBerry.

Keizinan Allah swt

Dengan Telah hampir sebulan aku bertugas di cyberjaya.  Setiap pagi terpaksa mengorbankan solat subuh berjemaah dan talaqi quran hanya kerana perlu keluar awal pagi hanya kerana ingin mendapatkan parking atau kerana ingin sampai ke rumah mak sebelum 7.30 pagi untuk menyuntik insulin.  Letih memang letih.

Adan semalam,  Allah swt memberikan kad parking bulanan.  Bermakna,  boleh berjemaah solat subuh di masjid,  bertalaqi quran dn menghantar adam ke taska.