Dari Katil 331, Hospital Pakar Damansara.

Dah 2 hari saya dimasukan ke dalam wad. Puncanya, terlalu banyak makan ketam Dan diikuti dengan pizza seafood yang kaya dengan udang dan sotong. Akibatnya asid uric saya mencanak naik sehingga menghampiri 550 unit. Unit normal dalam 300 unit.

Apa yang terjadi ialah kesakitan pada kaki yang teramat sangat. Sehinggakan saya sukar untuk berjalan. Pada hari khamis, sewaktu saya merujuk ke GP, memang dah didiagnos dengan gout tapi oleh kerana masalah cover tak cover maka hanya tekaan tanpa sebarang pengujian dari. Hari sabtu, oleh kerana tidak tahan menanggung kesakitan maka saya bertemu kembali dengan GP dan minta dirujuk ke hospital. Tujuannya agar segala pengujian dapat dilakukan tanpa sebarang masalah teknikal Dan di bawah satu bumbung.

Dari GP saya ke Damansara Specialist Hospital. Mula mula darah diambil untuk diuji kemudian kaki di xray. Dan keputusannya memihak kepada pengujian darah. Sah lagi sahih, terang lagi bersuluh. Kadar asid uric tinggi. Oleh kerana ini kali pertama maka doktor memasukan saya ke dalam wad untuk pemerhatian. Malam minggu, sempat juga saya buka notebook untuk menyiapkan slide presentation kepada HBS CEO. Tak pasti sama ada dapat menghadiri sesi tersebut atau tidak. Yang pasti, isteri saya perlu meninggalkan saya dan Adam kerana bertugas di melaka selama 5 hari.

Sepanjang minggu, isteri saya cuba menghubungi penyelia beliau namun gagal. Dengar nada deringan namun tidak diangkat. Disusulkan dengan pesanan ringkas namun tetap gagal dihubungi. Akibatnya tiada pilihan melainkan keluar bertugas ke melaka. Adam akan dihantar ke taska, sekiranya saya masih ditahan diwad maka Adam akan bermalam di taska sehingga saya keluar wad.

Ujian. Bagi sesetengah insan, mereka mengharapkan keadaan akan berubah namun bagi kami, kami redha. Ini bukan pertama kali sebenarnya kami menghadapi situasi seperti ini, beberapa tahun lepas sewaktu Adam masih kecil dan ibu Adam dalam proses menghasilkan susu badan, beliau telah diarahkan oleh penyelia beliau ketika itu untuk bertugas ke luar kawasan. Akibatnya, proses menjadikan Adam sebagai anak susuan telah gagal. Betapa sedihnya kami. Semoga Allah swt memberikan balasan yang setimpal.

Dan kini, ianya berulang lagi. Cuma kali ini melibatkan saya dihospital dan penyelia yang lain. Pesan saya mengingatkan diri saya, jangan berlaku zalim pada orang lain. Sebab, kita yang buat keputusan dan kita bertanggungjawap di atas kesan dan akibat dari keputusan kita.

Posted with WordPress for BlackBerry.