Apa yang berlaku?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Allah swt telah berfirman di dalm Al Quran Surat Ankabut, ayat 2,

Al-Ankabuut 292.png

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?

Maka, begitu diri saya sendiri telah diuji dengan begitu hebat oleh Allah swt. Satu demi satu ujian diturunkan kepada saya. Seiringan dengan ujian tersebut, keadaan bertambah buruk dengan kehadiran Syaitan yang memang akan cuba berusaha dengan gigih untuk menyesatkan manusia,  sebagaimana firman Allah swt Surah Al Baqarah ayat 208

Al Baqarah208.png

Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

Saya berkenalan dengan seorag wanita yang begitu hebat dari kaca mata saya dari segi amal-amal solehnya membantu mereka yang memerlukan bantuan terutama dari segi wang ringgit. Kami seringkali berbincang berkenaan beberapa  isu-isu ummah dan seringkali berbeza pandangan dan pendapat, namun ukhwah antara kami adalah kerana Allah swt, maka perselisihan pandangan dan pendapat tersebut tetap diraikan dengan penuh mesra.

Sehingga persaudaraan dalam islam itu dikukuhkan lagi dengan kepercayaan sahabat saya untuk mengamanahkan kepada saya seorang bayi perempuan, dan tahun berikutnya saya diamanahkan pula untuk mengambil anak jagaan beliau menjadi isteri saya yang kedua.  Cukup hebat amanah yang saya pikul namun niat kerana Allah swt memberikan kekuatan kepada saya untuk cuba menggalas tanggungjawab tersebut dengan ikhlas dan sabar.

Syaitan semestinya tidak duduk diam melihat ukhwah yang begitu kukuh, dan Allah swt mengizinkan syaitan untuk menguji kedua orang sahabat ini. Bermula dengan keruntuhan rumahtangga saya dengan anak jagaan beliau, diikuti dengan luahan rasa tidak puas hati dari ibu kandung anak yang dijagai oleh saya telah mengundang “silent war” antara saya dengan sahabat saya. Masing-masing melahirkan pandangan dan pendapat masing-masing di dalam FB masing-masing. Keadaan menjadi lebih buruk dan parah apabila syaitan yang bertopengkan manusia mula masuk campur dengan pelbagai sangkaan dan pandangan serta saranan yang cukup negatif di dalam FB beliau.

Jelas, semua kesalahan dan kesilapan diletakkan di bahu saya. Apa yang ditulis adalah mengikut hati dan perasaan masing-masing. Syaitan bersorak dengan riang kerana berjaya memujuk dua orang sahabat ini memutuskan tali persaudaraan di dalam islam.

Sehinggalah pada satu detik, terlintas di ingatan saya,  betul ke apa yang saya buat? Betul ke tindakan saya dan tindakan sahabat saya tersebut?.  Memang banyak rasa tidak puas hati yang wujud namun tak kan sampai menggadaikan tali siratulrahim.  Begini ke yang patut kami lakukan? Saling tomah mentomah antara satu sama lain? Benci membenci?

Seperti biasa, apabila saya menghadapi masalah, saya akan kembali kepada Allah swt,  Firman Allah swt,  Surah An Nisa, ayah 56

Nisa59.png

Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada “Ulil-Amri” (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya – jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya. 

Dalam situasi saya, saya bertemu dengan firman Allah swt, surah Al Hujurat ayat 10:

AL-HUJURAT-AYAT-10-1024x98.png

“Sesungguhnya orang-orang mu’min itu bersaudara karena itu damaikanlah diantara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat.” (Al-Hujuraat : 10).

Terkedu seketika saya, Allah swt suruh damaikan, bukan Allah swt suruh putuskan siratulrahim yang telah terjalin begitu lama kerana Allah swt. Apa sebenarnya yang telah kami lakukan? Sepatutnya kami, saling bermaafan sebaliknya saling bergaduh.

Allah swt berfirman di dalam Al Quran,   Surah Al Imran, ayat 103

oc_19347.jpeg

 

Sehubungan dengan itu, saya akui semua kesalahan dan kesilapan saya. Saya mohon maaf di atas kesalahan dan kesilapan saya.  Saya telah berusaha untuk menyelamatkan rumahtangga saya yang kedua, namun memang sudah ditakdirkan yang rumahtangga tersebut akan runtuh dan dengan keruntuhan rumahtangga saya itu,  pada mulanya tidak meruntuhkan ukhwah dua orang sahabat. Syaitan kembali berusaha untuk meruntuhkan uhkwah tersebut dan kali ini dengan menggunakan ibu kandung anak jagaan saya, memainkan perasaannya lantas mencetuskan satu isu yang nampaknya seakan berjaya menruntuhkan ukhwah tersebut. Namun kasih Allah swt itu lebih luas, rahmat Allah swt itu lebih hebat, kasih sayang Allah swt itu lebih tinggi nilainya.

Saya seddar sebagai seorang lelaki, saya yang harus mulakan dahulu, sehubungan dengan itu,  saya Mohamad Siss M Jamil, memohon kemaafan secara terbuka kepada sahabat saya, yangsaya hormati dan saya kagumi. Maafkan saya kerana Allah swt.  Buat apa kita bergaduh,  menyerang antara satu sama lain, kedua-dua rakan kenalan kita bersorak riang melihat ukhwah kita runtuh. Biarlah rumahtangga saya dengan anak jagaan sahabat saya sahaja yang runtuh, namun saya amat berharap ukhwah keraan Allah swt ini masih dapat diselamatkan. Saya juga telah memaafkan apa juga kesalahan dan kesilapan beliau sepanjang kami berselisih faham.

Yang ikhlas,

Mohamad Siss M Jamil

Orang tua terkutuk dan hina……