Category Archives: Poligami

Kenapa suami beralih arah …..

ayat 12 surah al-Hujurat: “Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa.”

Suami beralih arah  ..  satu topik yang menarik perhatian saya.  Saya merujuk kepada beberapa kes di bawah:

1. Isteri sedang mengandung,  suami membuat perhubungan sulit dengan wanita lain. 

2. Isteri berjauhan,  suami pasang perempuan simpanan

3. Isteri sibuk dengan kerjaya, anak anak,  dan lain lain perkara,  suami bergembira dengan perempuan lain. 

4. Isteri menghampiri menopause, suami  ceria dengan wanita lain . 

Pelbagai gelaran, tuduhan dilemparkan kepada lelaki  yang bergelar suami ini apabila berubah arah.  Antaranya:

1. Suami tak sedar diri

2. Suami yang tidak bertanggungjawab

3. Suami yang kejam ,

4. Suami yang tidak memahami hati dan perasan isteri

5. Suami curang,

6. Suami bersalah  .. 

Maka suami sahaja yang diletakkan segala kesalahan berbanding si isteri. Bukan mudah nak meyakinkan bahawa semua pihak perlu memberikan penilaian berdasarkan sesuatu kes dan bukan berdasarkan main tangkap muat.

Tips Poligami: Menerima Penolakan dengan redha

Kali ini saya ingin berkongsi tentang penolakan. Entah berapa kali lamaran saya kepada wanita yang pada pandangan saya boleh dijadikan madu saya, tetapi lamaran tersebut telah ditolak.  Antara alasan yang diberikan :

“ sy rasa anda dah punya isteri yg melengkapi anda.hargai isteri anda”

“Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Jaga ahli keluarga anda.”

“Saya tidak mahu melukakan hati isteri anda. Saya seorang wanita dan yang tahu perasaan isteri anda. Walaupun isteri anda benarkan, tapi saya tahu dia tidak sanggup untuk berpoligami.”

“Awak mampu ke nak bagi makan 2 keluarga”

“Mampu ke awak untuk berlaku adil?”

Itu adalah sebahagian dari jawapan yang diterima. Ada juga yang menjadikan faktor usia,  sebagai alasan untuk menolak lamaran saya.

Apa pun, sebagai seorang insan yang percaya kepada Allah swt 100 % maka seharusnya kita mempunyai daya kekuatan yang Allah swt berikan.  Tidak mudah berputus asa untuk meneruskan pencarian isteri yang solehah.

Persiapkan diri untuk menerima penolakan adalah penting. Redha bahawa Allah swt akan memberikan yang terbaik buat diri kita.

Tips Poligami: Niat Berpoligami

Ramai lelaki yang tidak melakukan persediaan berpoligami sebaliknya mengambil risiko dengan berkahwin dahulu. Apa yang berlaku setelah perkahwinan akan ditangani kemudian.  Kesannya, isteri sedia ada terkejut begitu juga dengan anak anak sekiranya mereka mendapat tahu mengenai pernikahan tersebut.

Tsunami pasti melanda sekiranya keadaan ini berlaku. Lebih dahsyat lagi apabila suami tidak bersedia untuk menghadapi suasana tersebut. Pastinya bulan madu dengan isteri kedua akan terganggu dan silap hari bulan, isteri pertama minta cerai.  Maka rumahtangga yang sedia ada mungkin musnah.

Poligami bukan diasaskan kepada keperluan dunia namun perlu selari dengan keperluan akhirat dan perlu dilakukan kerana Allah swt.  Setiap amalan perlu kita lakukan dengan niat yang betul.

Perkata utama yang perlu seorang suami nilai ialah niat. Kenapa nak berkahwin lagi satu?

Kerana isteri pertama tidak mampu memberikan segala galanya akibat kekurangan dirinya?

  1. Kerana kesian pada bakal isteri kedua?
  2. Kerana ikut kawan kawan yang syok  ada 2,3,4 orang isteri ?
  3. Kerana dicabar oleh isteri, kawan kawan,atau sesiapa saja?
  4. Kerana ikut nafsu yang kembali muda setelah mengambil pelbagai jamu jamuan, ubatan dan sebagainya?
  5. Atau tiada sebab yang konkrik ?
  6. Atau kerana mengikut sunnah Nabi.

Pastinya ramai yang berpoligami menyetujui bahawa mereka berpoligami kerana Allah swt. Kerana mengikut sunnah Nabi Muhamad saw.  Dan ianya merupakan satu sebab musabab yang terbaik. Ingin beribadah kepada Allah swt. Bukankah kita dijadikan untuk beribadah kepada Allah swt.

Maka niat dan matlamat yang perlu jelas dan nyata. Kerana Allah swt dan ingin mengikut sunnah Nabi Muhamad.  Dan sekiranya itu yang kita nyatakan kepada isteri kita,  tentunya jawapan yang akan diberikan ialah,

“Ala yang wajib pun tak buat, nak buat yang sunnah”

Suami yang tidak melakukan amalan amalan ibadah yang wajib seperti bersolat,  puasa dan  berzakat maka semestinya mereka tidak layak untuk berpoligami. Pandangan peribadi saya, mereka tidak layak menjadi  suami.  Ibadah wajid tiada kompromi perlu diselesaikan dengan penuh keikhlasan kepada Allah swt.  Tip dari saya,  tunaikan yang wajib dengan penuh keikhlasan. Kerana Allah swt.  Itu yang sebaiknya.  Mulakan dari sekarang.

“Sunnah berkahwin 4 nak diikuti tetapi bagaimana dengan sunnah – sunnah yang lain ?”

Logiknya betul juga. Sunnah yang lebih kecil, gagal kita hendak mengikuti maka mampukah kita untuk melaksanakan sunnah yang lebih besar.  Maka tip saya ialah mula mempelajari dan mengamalkan sunnah sunnah Nabi Muhammad saw.  Bermula dengan yang kecil dahulu dan kita bergerak ke arah sunnah yang lebih besar.

Saya mendengar jawapan dari para suami yang menyatakan

“Kalau begitu,  lamalah saya dapat berpoligami.”

Biar kita lewat berpoligami. Nabi sendiri sebenarnya lewat usianya baru berpoligami maka tak salah untuk kita mengikutinya.  Bagi yang muda maka mula mengamal sunnah Nabi dari sekarang begitu juga dengan yang dah tua seperti saya, maka masih belum terlewat untuk mengamalkan sunnah Nabi kita.

Sebagai suami, perlu kita ingat. Dalam Islam, apabila kita berniat untuk melakukan kebaikan maka kita sudah mendapat pahala dan sekiranya kita melaksanakannya maka pahala tersebut akan  diganda gandakan. Maka sama sama kita berniat untuk mengikut sunnah Nabi kita.

Tips Poligami: Jangan cepat sangat beritahu isteri yang anda nak berpoligami : )

Beberapa hari lepas, saya ditanya tentang Poligami. Pada mulanya saya agak terkejut namun dengan rasa “sharing is caring” maka saya pun berkongsi ilmu tentang persediaan untuk berpoligami. Walaupun saya sendiri masih lagi beristeri seorang tapi mungkin sedikit sebanyak ilmu yang saya perolehi dari rakan rakan saya yang berpoligami dapat dijadikan panduan persediaan berpoligami.

Tip: Jangan cepat sangat beritahu isteri yang anda hendak berpoligami  : )

Sabar seketika. Tiada wanita di dunia ini yang ingin dimadu. Hanya sekelompok kecil sahaja yang reda diri mereka dimadu itu pun atas sebab sebab tertentu.  Antaranya :

1. Kekurangan pada diri sendiri sehingga beliau berpendapat dengan sebab kekurangan tersebut, beliau tidak dapat membahagiakan suaminya 100%. Keizinan ini biasanya dikuti dengan rasa terpaksa. Contoh isteri yang tidak mampu memuaskan nafsu serakah suami, isteri yang tidak mampu menghabiskan masa bersama suami dan anak anak, isteri yang tidak mampu melahirkan anak dan sebagainya.

2. Isteri yang telah terdidik dari kecil untuk menjadi isteri yang solehah. Keizinan yang diberikan kerana ilmu yang dimiliki dan memahami kebaikan berpoligami.

3. Isteri yang terpaksa menerima poligami kerana suami telah pun menikahi wanita lain secara sembunyi atau secara terbuka dan keadaan isteri yang terlalu bergantung kepada suami menyebabkan si isteri tidak mempunyai pilihan untuk berpisah.

Tentunya keadaan no 2, isteri yang redha suaminya berpoligami kerana benar benar memahami apa itu poligami yang sebenarnya layak untuk dimadu. Ini memang akan memudahkan suami untuk berpoligami.

Jadi nilai isteri anda dahulu sama ada layak atau tidak untuk dimadukan.  Antara kreteria yang perlu ada untuk seorang isteri dimadu ialah :

  1. Isteri bekerja dan mempunyai pendapatan sendiri.
  2. Isteri mampu berdikari sekiranya ditinggalkan suami untuk beberapa hari.
  3. Isteri memahami keadaan dan fitrah seorang lelaki.

Sekiranya sebaliknya maka anda perlu mendidik isteri anda agar berdikari.  Sekiranya tidak,  jangan bicarakan poligami dengan isteri anda.

Tip seterusnya akan bersambung.