Monthly Archives: May 2010

Dari katil Adam,

Letih dan penat. Mungkin itu yang dapat digambarkan. Sepagi habis review slide dengan COO dan sepetang memperbentangkan slide kepada CEO. Alhmdulillah, berdasarkan feedback dari COO, CEO gembira dengan pembentangan dari semua sektor yang ada. Terdapat beberapa perkara penting yang diketengahkan.

Masalah sumber termasuk pembangun aplikasi.
Janji menunjukkan produk pada bulan 7.

Cabaran memang hebat. 1 bulan lebih sahaja masa yang ada.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Dari Katil 331, Hospital Pakar Damansara.

Dah 2 hari saya dimasukan ke dalam wad. Puncanya, terlalu banyak makan ketam Dan diikuti dengan pizza seafood yang kaya dengan udang dan sotong. Akibatnya asid uric saya mencanak naik sehingga menghampiri 550 unit. Unit normal dalam 300 unit.

Apa yang terjadi ialah kesakitan pada kaki yang teramat sangat. Sehinggakan saya sukar untuk berjalan. Pada hari khamis, sewaktu saya merujuk ke GP, memang dah didiagnos dengan gout tapi oleh kerana masalah cover tak cover maka hanya tekaan tanpa sebarang pengujian dari. Hari sabtu, oleh kerana tidak tahan menanggung kesakitan maka saya bertemu kembali dengan GP dan minta dirujuk ke hospital. Tujuannya agar segala pengujian dapat dilakukan tanpa sebarang masalah teknikal Dan di bawah satu bumbung.

Dari GP saya ke Damansara Specialist Hospital. Mula mula darah diambil untuk diuji kemudian kaki di xray. Dan keputusannya memihak kepada pengujian darah. Sah lagi sahih, terang lagi bersuluh. Kadar asid uric tinggi. Oleh kerana ini kali pertama maka doktor memasukan saya ke dalam wad untuk pemerhatian. Malam minggu, sempat juga saya buka notebook untuk menyiapkan slide presentation kepada HBS CEO. Tak pasti sama ada dapat menghadiri sesi tersebut atau tidak. Yang pasti, isteri saya perlu meninggalkan saya dan Adam kerana bertugas di melaka selama 5 hari.

Sepanjang minggu, isteri saya cuba menghubungi penyelia beliau namun gagal. Dengar nada deringan namun tidak diangkat. Disusulkan dengan pesanan ringkas namun tetap gagal dihubungi. Akibatnya tiada pilihan melainkan keluar bertugas ke melaka. Adam akan dihantar ke taska, sekiranya saya masih ditahan diwad maka Adam akan bermalam di taska sehingga saya keluar wad.

Ujian. Bagi sesetengah insan, mereka mengharapkan keadaan akan berubah namun bagi kami, kami redha. Ini bukan pertama kali sebenarnya kami menghadapi situasi seperti ini, beberapa tahun lepas sewaktu Adam masih kecil dan ibu Adam dalam proses menghasilkan susu badan, beliau telah diarahkan oleh penyelia beliau ketika itu untuk bertugas ke luar kawasan. Akibatnya, proses menjadikan Adam sebagai anak susuan telah gagal. Betapa sedihnya kami. Semoga Allah swt memberikan balasan yang setimpal.

Dan kini, ianya berulang lagi. Cuma kali ini melibatkan saya dihospital dan penyelia yang lain. Pesan saya mengingatkan diri saya, jangan berlaku zalim pada orang lain. Sebab, kita yang buat keputusan dan kita bertanggungjawap di atas kesan dan akibat dari keputusan kita.

Posted with WordPress for BlackBerry.

Seminar mengenal Allah swt

Alhamdulillah,  Seminar Mengenal Allah swt anjuran  YAYASAN TA’LIM  telah dapat diadakan di Taman Tun Dr Ismail pagi tadi pukul 8.30 am hingga 1.00 pm.  Saya sebenarnya tidak menjangkakan yang akan mendapat sambungan yang begitu hebat.  Ramai betul peserta yang hadir. Saya agak lewat hadir maka saya ditempatkan di bilik lain, hanya mampu melihat siaran di LCD screen sahaja.

Konsep yang diketengahkan ialah “Tak kenal maka tak cinta” maka semestinya amat penting untuk mengenal Allah swt memandangkan soalan pertama yang akan ditanya di dalam kubur ialah siapa tuhan kamu?  Bagi menjawap persoalan tersebut,  seminar ini cuba mengupas dan memperkenalkan Allah swt.  3 pembentang kertas kerja telah dijemput dan memberikan input yang berguna untuk dikongsikan kepada para peserta.

Bukan calang calang orang yang memperbentangkan kertas kerja. Mereka ialah :

PEMBENTANGAN PERTAMA

Tanda-Tanda Allah di Langit dan di Bumi

Oleh: Ustaz Adli Mat Saad
BA Pengajian Islam, Universiti Al-Iman, Sana’a, Yaman
Eksekutif Dakwah & Kurikulum Yayasan Ta’lim

PEMBENTANGAN KEDUA

Cara Mengenal Allah, Dari Zaman Sahabat Sehingga ke Zaman Perkembangan Falsafah Islam

Oleh: Ustaz Fadlan Othman
BA Dakwah & Usuluddin, Universiti Islam Madinah
MA Pengajian Islam (Tafsir), Universiti Kebangsaan Malaysia
Pensyarah Jabatan Al-Quran dan As-Sunnah, Universiti Kebangsaan Malaysia

PEMBENTANGAN KETIGA

Perbezaan Antara Ahli Sunnah Wal Jamaah dan Golongan Islam Yang Lain Dalam Mengenal Allah

Oleh: Dr. Sulaiman Noordin
BA Pengajian Islam, Universiti Ummul Qura, Makkah
Ph.D. Universiti Aberdeen
Penasihat Dakwah & Kurikulum Yayasan Ta’lim

Seperti biasa, masa sentiasa mencemburui sesuatu majlis ilmu. Rasa begitu cepat masa berlaku.  Apa pun, ole ole dari seminar tersebut ialah kertas kerja.  2 pembentang telah menyediakan kertas kerja untuk diedarkan kepada para peserta. Saya telah pun meminta kebenaran dari pihak yayasan untuk mengimbas dan menyimpan dalam bentuk PDF dan diletakkan di dalam blog saya.

Tanda-Tanda Allah di Langit dan di Bumi

Perbezaan Antara Ahli Sunnah Wal Jamaah dan Golongan Islam Yang Lain Dalam Mengenal Allah

Rakaman Audio – Sumbangan sahabat di AFN  boleh di dapati dari :

http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/p=498840.html#498840