Category Archives: Tech

Malang tak berbau – Nokia Lumia 1520 ku hilang

Ketentuan Allah swt, disaat aku begitu sibuk menguruskan kemasukkan adam harith ke sekolah rendah, kejadian yang sama sewaktu aku menguruskan adam harith bersunat berulang. Sewaktu adam bersunat, aku kehilangan Blackberryku dan kini sewaktu adam melangkah ke sekolah baru, aku kehilangan Nokia Lumia 1520 yang dihadiahkan oleh isteri kesayanganku.

Satu tamparan hebat buat diriku. Redha dengan apa yang berlaku, aku diburu perasaan bersalah.

Dengan rasa bersalah, aku ke kedai nokia yang berhampiran membeli hp yang sama. Menggantikan barang yang hilang.

Posted from WordPress for Windows Phone

Siri 4: Window 8 – display driver

Oleh kerana sony “lock” display driver, maka terpaksa menggunakan display driver untuk win 7 pro 64bit. Akibatnya, macam seperti dalam gambar. Sehingga ke hari ini, display driver sahaja yang agak bermasalah. Yang lain cantik ….

Posted from WordPress for BlackBerry.

SIRI 1: Pengalaman memasang Windows 8 pada Laptop Sony VAIO model VPCZ116GG

Microsoft telah melancarkan Window 8 pada 26 Oktober 2012 diperingkat antarabangsa dan akan melancarkannya di Malaysia pada 29 Oktober 2012. Semenjak dilancarkan, saya telah membeli versi elektronik yang berharga USD39.90. Saya telah memuat turun satu perisian dari Microsoft – Windows 8 Upgrade Assistant di – http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/upgrade-to-windows-8

Selesai menjalankan aplikasi tersebut, satu laporan dikeluarkan dimana ianya mempaparkan senarai perisian / aplikasi yang terpasang di komputer saya. Setelah menyemak senarai tersebut dengan teliti, saya terpaksa mengorbankan beberapa perisan yang tidak serasi dengan Window 8.

Contoh seperti di bawah:

Perisian lain yang terpasang dikomputer, di”kata”kan serasi dengan Windows 8.

Maka melalui web site http://windows.microsoft.com/en-US/windows/buy?ocid=GA8_O_WOL_DIS_ShopHP_FPP_Light , saya melakkukan pembelian secara online.

Selesai pembelian maka tiba masanya untuk pemasangan. Terdapat 3 pilihan yang diberikan kepada saya setelah selesai memuat turun fail pemasangan.

Dengan yakin dan sedikit riak ( Saya memohon keampunan dari Allh swt ), saya memilih untuk terus memasang.

Ok, saya tidak mahu bercerita tentang pemasangan kerana ianya memang mudah. Berikut adalah screenshot semasa process pemasangan

*
*
*
*

Sampai di screen di bawah saya memilih untuk mengekalkan “Windows Setting, Personal Files dan Apps”.

*

Saya memilih untuk “Install Now”

*

Saya membuang segala aplikasi yang yang tidak serasi dengan windows 8

*

Setelah melalui beberapa screen lagi, maka akhirnya saya berjaya memasang Windows 8 pada laptop SONY VAIO model VPCZ116GG

 

Ok cukup buat masa ini. Selepas ini saya akan kongsi kepayahan dan kesukaran yang saya hadapi. Pemasangan memang mudah tetapi proses untuk penyesuaian sistem yang agak mencabar. Untuk pengetahuan pembaca, keseronokan saya berjaya memasang windows 8 hanya bertahan beberapa minit sahaja kerana selepas itu, Windows 8 saya “shutdown” sendiri. Mungkin sebab riak kot .. ?

*Sebahagian gambar pemasangan saya perolehi dari pelbagai sumber lain. Tak sempat nak ambil screenshot. Terlalu teruja kot.

Jadikan Android Phone sebagai WiFi Access Point

1. Download the Android Wifi Tether app at http://code.google.com/p/android-wifi-tether/

2. Download the Universal Androot Roots at http://blog.23corner.com/tag/universalandroot/
or http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=747598 ( for rooting the android)

3. Install Universal Androot Roots

4. Root the Android Phone

5. Install Android Wifi Tether

6. Run Android Wifi Tether

7. Click menu and change Setting – Change Passphrase and SSID.

8. Tap Screen to make the android phone as Wifi Access Point